5 verschillende soorten halfverhardingen

snail-5313346_640 (1)

Er zijn verschillende soorten verhardingen. Denk bijvoorbeeld aan het asfalt of beton, de gesloten verharding. Deze is opgebouwd uit een materiaal dat na het aanbrengen een solide geheel vormt. Je kunt ook een elementenverharding aanleggen. Hierbij wordt de verharding opgebouwd uit verschillende losse elementen, zoals tegels of klinkers, die samen met elkaar verbonden zijn. Een andere vorm van verhardingen is de halfverharding. Dit is een enigszins harde laag, opgebouwd uit losse materialen. Halfverhardingen zijn zeer geschikt voor tuinen. Ze zijn goed waterdoorlatend en vaak een stuk goedkoper dan gesloten- of elementenverharding. In dit artikel geven we je vijf voorbeelden van halfverharding die jij zou kunnen toepassen in jouw tuin.

Grind

Grind is een verzamelnaam voor kleine ronde steentjes. Deze verkleven nauwelijks en blijven dus los liggen. De mooie ronde vorm dankt het grind aan de verwering of erosie. De grind wordt dan ook vaak bij water gewonnen, waar de steentjes door de rivieren zijn meegesleept en afgerond. Het grote voordeel van grind is dat je het kunt kopen in veel verschillende groottes en kleuren. Daarnaast ligt het los en hoor je dus goed wanneer er iemand aan komt.  

Split

Ook split zijn kleine steentjes. Echter deze stenen zijn niet rond, maar hoekig van vorm. Split wordt gewonnen in mijnen, waar met dynamiet grote brokken steen worden afgebroken. Deze grote brokken worden vervolgens steeds verder gebroken totdat er spilt overblijft, wat je in de tuin kunt gebruiken. Door de hoekige vorm van het split, wordt het vaak als prettiger ervaren om over te lopen dan over grind. De stenen klinken dan ook mooi in elkaar. Ook split is verkrijgbaar in verschillende kleuren en groottes. 

Boomschors en boomsnippers

Ook boomschors en boomsnippers worden vaak gebruikt als halfverharding om een tuinpad mee te maken of om tuinborders mee op te vullen. Het nadeel van deze halfverharding, is dat het snel verteerd en dus vaak bijgevuld moet worden. Het grote voordeel is dat het een mooie natuurlijke uitstraling heeft en daarmee perfect past in elke tuin.

Schelpen

Ook schelpen worden vaak toegepast in tuinen als halfverharding. Ze hebben een mooi speels effect en zorgen er tevens voor dat de grond niet uitdroogt. Schelpen zorgen er ook voor dat slakken uit je tuin blijven. Deze gaan namelijk niet graag over de scherpe randjes van de schelpen heen. Het is dus geen verkeerd idee om de schelpen rondom de planten te leggen waar slakken zo graag van snoepen.

Nobre Cál

Minder bekend, maar zeker de moeite waard om hier te benoemen, is het Nobre Cál. Minder geschikt als halfverharding van tuinpaden, maar wel een goede verharding voor je oprit, erf of parkeerplaats. Nobre Cál is een fijnkorrelig breekmateriaal, dat gezamenlijk een sterk en stabiel geheel vormt. Wanneer het veel bewandeld of bereden wordt, wordt het oppervlak steeds harder en dan ook zeer goed begaanbaar voor rolstoelgebruikers en fietsers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *