Alles wat jij moet weten over de processierups

  • door
pexels-pixabay-219938

In de maanden mei, juni en juli zien we vaak roodwitte linten om bomen heen zitten waar met grote, zwarte letters de woorden ‘PAS OP, EIKENPROCESSIERUPS’ op te zien zijn. We weten eigenlijk naast dit helemaal niet zo heel veel van dit beestje. Hoe herkennen we hem, wat is er zo verschrikkelijk gevaarlijk aan dit kleine diertje en hoe zorgen we ervoor dat we er geen jeuk van krijgen? De antwoorden op deze vragen lees je terug in dit artikel. Kortom, hier is alles wat jij moet weten over de processierups.

Wat is een eikenprocessierups?

Allereerst is het even van belang om te kijken wat zo’n processierups nou precies is. In de maanden mei, juni en juli zijn vrijwel overal in Nederland relatief kleine, behaarde rupsen te vinden. Deze rupsen gaan ‘s nachts, groepsgewijs in processie. Dit wil zeggen dat ze op zoek gaan naar voedsel. In de meeste gevallen zijn dit eikenbladeren. Vandaar de naam ‘eikenprocessierups’. Wanneer je de enorm kleine haartjes van de rups aanraakt zijn gevolgen als jeuk, een branderig gevoel of last van de luchtwegen extreem veel voorkomend. Het is dus ook af te raden om in de betreffende maanden een lekkere, lange wandeling door een eikenbos te maken. 

Wat kun je tegen een eikenprocessierups doen?

Zoals al even kort benoemd is tip 1 in de betreffende maanden: ‘ga geen lange wandeling maken door een eikenbos’. Over het algemeen kun je het nest van de rupsen zien hangen aan een eikenboom en uiteraard is het grootste deel van de bomen gewoon gekenmerkt met een lint. Het klinkt nu meer dan logisch dat je gewoon ver uit de buurt blijft van deze bomen. 

Wanneer er toch de noodzaak is om langs een aantal eikenbomen te lopen of fietsen, is niets zo belangrijk als bedekkende kleding. Zeker met een stevige wind, komt het extreem veel voor dat er gewoon een groot aantal vliegende rupsen ontstaat. Het is, ondanks de hitte, dus aan te raden om een lange jas, een lange broek, een eventuele pet met een zonnebril en een paar dichte schoenen te dragen als jouw route langs een aantal eikenbomen loopt. 

De laatste tip klinkt misschien wat logisch, maar dat is toch helaas niet voor iedereen zo. ‘Ga niet zitten onder een eikenboom’. Met name met lekker weer hebben mensen de neiging om gezellig buiten te gaan eten. Met je rug tegen de stam van een eikenboom is dus een veel voorkomende plek. Dit is sterk af te raden, gezien de kans op vallende rupsen. Niets is zo vervelend als de jeuk van een processierups.. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *