Boekhouder of accountant?

  • door

De woorden boekhouder en accountant worden door mensen vaak door elkaar gebruikt. Toch is er een verschil tussen deze twee beroepen. Zo mag iedereen zichzelf een boekhouder noemen, ook zonder diploma. Niet iedereen mag zich accountant noemen. Hiervoor dien je een opleiding af te ronden. Er zijn nog meer verschillen, in deze blog lees je meer.

Accountant

Een accountant heeft een controlerende rol, terwijl een boekhouder een uitvoerende rol heeft. Daarnaast verzorgt een accountant in Zaandam bijvoorbeeld complexere vraagstukken. Wist je dat bedrijven met meer dan 50 medewerkers en een omzet hoger dan 8,8 miljoen euro, verplicht zijn om een accountant te hebben? Een accountant heeft een bredere kennis op het gebied van belastingwetten. Op zoek naar een accountant? Kijk dan eens op Watacc.nl.

Boekhouder

Zoals vermeld, heeft een boekhouder geen diploma nodig. In de praktijk betekent dit iemand zonder enige kennis van het vak, een kantoor mag starten en aan de slag kan gaan als boekhouder. Daarnaast is een boekhouder een stuk voordeliger dan een accountant. Mocht je je eigen bedrijf hebben, ligt de keuze voor een boekhouder voor de hand.

Zelf boekhouden

Wie de kosten zo laag mogelijk wil houden, kan de boekhouding (voor een groot deel) zelf doen. Zo bestaan er allerlei boekhoudprogramma’s die jou hierbij kunnen helpen. Zodra je meer verdient met jouw bedrijf, is het aantrekkelijk om deze taak uit te besteden. Wie zelf de boekhouding verzorgt, heeft de meeste inzicht in zijn/haar bedrijf. Zo kun je precies bijhouden of je bedrijf groeit, heb je altijd inzicht in financiën en leer je hoe belastingaangiftes je makkelijker afgaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *