De drie beste wandelroutes van Nederland

  • door
De drie beste wandelroutes van Nederland

We schreven nog niet eerder over wandelen, maar wanneer we iets doen, doen we het ook meteen goed. Wandelen over langere afstanden is helemaal hot. Niet zo gek natuurlijk, want in geen andere hobby krijg je meer sociale afstand. En laat sociale afstand nou het dingetje van 2020 en misschien wel de toekomst zijn. Overal in Europa kun je wel een lange afstandswandelpad vinden. Ook in Nederland. Dit zijn de drie beste lange afstandswandelroutes (LAW) van Nederland. 

Pieterpad

We beginnen meteen maar met de bekendste. In Pieterburen begint het Pieterpad. Deze route is bijna 500 kilometer lang en kan in twee delen of in 26 etappes verdeeld worden. Het einddoel is de Sint Pietersberg bij Maastricht. In 2020 heeft het Pieterpad veel aan populariteit gewonnen en dat alles te maken met het feit dat steeds meer Nederlangers hun eigen land gingen herontdekken. Er zijn voldoende overnachtingsmogelijkehden te vinden langs het Pieterpad en je hoeft ook niet de hele route in een keer te wandelen. Je kunt bijvoorbeeld slechts één van de 26 etappes wandelen, of een aantal etappes combineren en er een lang weekend van maken. Is het Pieterpad het langse wandelpad? Nee, maar wel de meest bekende. 

Friese Woudenpad

Het Friese Woudenpad (voorheen Zevenwoudenpad) is een lange-afstand-wandelpad van 147 km van Lauwersoog naar Steenwijk en ook andersom. Het is met de gebruikelijke wit-rode merktekens (in beide richtingen) gemarkeerd. In Lauwersoog sluit het pad aan op de Europese wandelroute E9, ter plaatse Friese Kustpad (in westelijke richting) of Wad- en Wierdenpad (in oostelijke richting) geheten. In Steenwijk sluit dit pad aan op het Pionierspad en het Overijssels Havezatenpad. 

Pelgrimspad

Santiago de Compostela kun je vanuit iedere hoek in Europa per voet bereiken. Ook in Nederland is een deel van de route te vinden. Deze heet het Pelgrimspad en loopt van het Centraal Station in Amsterdam naar Mesch in Zuidelijk Limburg. Echter, om op de Camino de Santiago te komen, kun je bijvoorbeeld ook al in Sint Jacobiparochie starten. Hoewel verwarrend, is dat het Jacobspad. De route van het Pelgrims voert echter wel langs een aantal  bedevaartsplaatsen en andere plaatsen van religieus belang in Brabant en Limburg. Toch een van de allermooiste wandelingen van Nederland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *