7 december 2021

De haakse slijper als handige hulp

2 min read

Wanneer er gesproken wordt over een stuk gereedschap met een reeks van toepassingen, is het de haakse slijper wel. Die is bovendien relatief eenvoudig te bedienen en geschikt voor zowel de doe-het-zelver als de professional. Het kan echter nooit kwaad om er toch op gewezen te worden welke mogelijkheden de slijper biedt en hoe er veilig met dit stuk gereedschap moet worden omgegaan. Vooral het laatste moet steeds in acht genomen worden.

Wordt het meest gebruikt bij de metaalbewerking

Voor zowel het snijden, afbramen en gladschuren van metaal is het de slijptol waar het eerst naar wordt gegrepen. Er zijn daarom ook speciale schijven te verkrijgen voor elke aparte bewerking. Daar moet er wel rekening mee gehouden omdat er anders een grote kans is op losschietende deeltjes met alle nare gevolgen van dien. Gebruik van dit gereedschap voor hout beperkt zich tot het gladschuren, bij voorkeur met een lamellenschijf. Voor het snijden in beton en tegels zijn er diamantschijven en is het handig om alle typen schijven apart te bewaren. Zo zijn ze niet alleen gelijk beschikbaar, maar is de kans veel kleiner dat de verkeerde wordt gebruikt.

Voor welk model moet er worden gekozen?

Voor het verrichten van lichte werkzaamheden voldoet een model met een vermogen minder dan 1500W en een schijfdiameter van 125 mm. Het gewicht van zo een haakse slijper is ook niet groot en helpt dat mee bij het verrichten van werkzaamheden. Voor het zwaarder werk zijn er modellen met een schijfdiameter van 230 mm en zelfs groter. Sommige worden zelfs door perslucht aangedreven. Het is begrijpelijk dat alleen bedrijven en vaklui er gebruik van zullen maken. Handig in gebruik zijn de accumodellen omdat ze namelijk niet afhankelijk zijn van een snoer en gelijk ter beschikking zijn. Ook hier zijn er verschillen in het vermogen en moet er rekening mee gehouden worden dat voor langdurig gebruik een snoermodel beter uitkomt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *