Hoe werkt waardevermindering?

  • door

Het onderhouden van de boekhouding van een bedrijf als zzp'er is niet bepaald makkelijk. Hoe accountants de boekhouding van een groot bedrijf bijhouden is al honderden jaren aan het ontwikkelen. Er zitten daarom een hoop complexe modellen en berekeningen in verwerkt. Veel zzp'ers hebben geen achtergrond in de boekhouding, dus het is ook niet zo gek dat veel mensen hier moeite mee hebben. Het is tenslotte vrij letterlijk een vak apart. Je kunt allerlei cursussen volgen om hier een beetje beter in te worden, maar het blijft gewoon een hels karwei. Je moet met zoveel dingen rekening houden, zeker voor de belasting. Door slim te rekenen met de boeken kan een goede accountant een stuk meer besparen op de belasting dan wanneer je er eigenlijk niet zoveel van weet. Veel handigheidjes en weetjes zijn niet voor de hand liggend. Één van die dingen is de waardevermindering van bezittingen. Wat is dit precies, en waar is het goed voor? Ik leg het je uit.

Wat het is

Het woord zegt het al een beetje, de bezittingen die jij hebt verminderen over het algemeen in waarde. Dit gebeurt over een periode, en met gebruik. Stel je koopt vier jaar geleden, begin 2016 een nieuwe auto voor jouw bedrijf. Die auto kostte bijvoorbeeld tienduizend euro. Als jou vandaag gevraagd wordt door de belasting wat de waarde van jouw auto is, dan ben je misschien geneigd om tienduizend euro te zeggen. Dat is immers wat er betaald is voor de auto. Op dat moment heb je het echter over de aanschafwaarde. Vier jaar later, en met bijvoorbeeld 200.000 kilometer op de teller, is de auto een stuk minder waard. De waarde van de auto op dat moment is bijvoorbeeld nog maar twee of drie duizend euro waard. Zo is elk apparaat en elke bezitting van een bedrijf onderhevig aan waardevermindering. Uiteraard heb je hier geen last van voor jouw auto wanneer je gebruik maakt van een shortlease zzp. Maar waarom is dat belangrijk om te beseffen?

Belasting

Je betaalt in Nederland ook belasting over jouw bezittingen. Zo betaal je ook belasting over bijvoorbeeld de waarde van jouw inboedel. Hier zijn een aantal uitzonderingen op, maar in de regel betaal je gewoon belasting. Elk apparaat heeft zo een gemiddelde levensduur, en in principe wordt de waardevermindering verdeeld over de gemiddelde levensduur. Als een apparaat gemiddeld vier jaar mee gaat, dan neemt de waarde elk jaar met 25% af. Met auto's werkt het iets anders, maar dat is weer een ander verhaal. Hoe minder jouw inboedel waard is, hoe minder belasting je betaalt. Je verliest dus onnodig geld wanneer je geen rekening houdt met de waardevermindering van jouw inboedel!