7 december 2021

Een hoortoestel kopen doe je niet zomaar

2 min read

Als je niet goed (meer) kunt horen, ben je zelf meestal de laatste die dat merkt. Oké, je zegt wat vaker "hé?" of "praat eens wat harder", of je reageert zoals je dénkt te moeten reageren. Maar je omgeving heeft dan al lang door dat je niet alles (meer) meekrijgt. Ze kunnen wat gaan hinten op de aanschaf van een hoortoestel, maar de kans is groot dat jij denkt dat het allemaal best meevalt. Toch kan een uitgebreide hoortest dan een oplossing zijn. Er wordt dan inzichtelijk gemaakt hoe het gesteld is met jouw gehoor en ook wat je eraan kunt doen om dat te verbeteren. Een hoortoestel kopen behoort dan zeker tot de mogelijkheden.

Een hoortoestel kopen doe je niet zomaar

Daar gaat een heel traject aan vooraf. Om te beginnen is het belangrijk dat je even een bezoekje brengt aan de huisarts of de praktijkondersteuner. In veel gevallen kan het laten uitspuiten van je oren al een hele verbetering geven. Zijn je oren schoon, maar heb je nog gehoorverlies? Maak dan een afspraak met een audicien. Hiervoor hoef je de deur niet eens uit. De audicien aan huis heeft alle benodigde apparatuur gewoon mee en kan bij jou thuis de tests doen.

Van advies tot aankoop

De audicien die jouw oren test, kan je direct van advies voorzien. Hij of zij heeft verstand van zaken en kan je in de juiste richting wijzen als het gaat om hoortoestellen. Je kunt een hoortoestel kopen en het dan een flinke periode uitproberen. Denk niet na een weekje dat het toch niks gaat worden. Slechthorend worden gaat geleidelijk en ineens weer alles horen kan een flinke schok zijn. Door iedere dag te oefenen met het hoortoestel in één of beide oren, wen je weer aan alle omgevingsgeluiden én aan het stemgeluid van je partner en/of kinderen.

Wat het is wel even wennen hoor!

Ineens hoor je alles weer. Alles! Dus de drup van de kraan in de badkamer boven komt zó je oren binnen. Maar je hoort ook bijvoorbeeld bij iedere stap die je zet je broek ruisen. Daar moet je dus echt wel even aan wennen. Toch kan een hoorapparaat kopen je leven ook echt verrijken. Je hoort de vogeltjes weer fluiten en kunt weer genieten van mooie muziek. Ook kun je weer gemakkelijker deelnemen aan gesprekken. Ja, een hoorapparaat kopen is misschien even een stap, maar wel een die de moeite dubbel en dwars waard is!