7 december 2021

Huisfeest

3 min read

Geluk speelt een grotere rol in het leven dan we denken. Ons wordt meegebracht dat als je maar hard genoeg werkt, je kan bereiken wat je wil. Maar er spelen wel meer factoren mee. Je hoeft de vele talentenjachten maar als voorbeeld te nemen. Er zijn heel veel mensen die goed kunnen zingen en heel veel daarvan werken er hard aan een carrière in de muziek te krijgen. Maar zijn het altijd de meest getalenteerde en hardwerkende mensen die het daadwerkelijk maken? Nee, dat is wel duidelijk. Er zijn zelfs artiesten die niet per se een goede zangstem hebben en toch succes hebben. Natuurlijk ligt het niet alleen aan geluk. Er zijn ook mensen die gewoon een heel goed gevoel voor de tijdsgeest hebben en daarop in kunnen spelen. Er zijn mensen die de juiste mensen kennen en zo makkelijker dan anderen stappen vooruit kunnen maken. Of soms gebeuren er andere dingen in het leven van iemand, waardoor ze hun carrière niet op de eerste plaats kunnen zetten. Dus als je een keer wat geluk hebt, dan mag je het gerust pakken en ervan genieten. Zo had ik tijdens mijn studententijd het geluk dat ik via een vriendin aan een mooie kamer in de binnenstad kon komen.

Topidee! En nu?

Het was in een groot pand in het centrum waar we met twintig personen woonden. Er zat zelfs nog een achtertuin bij en een grote schuur. Die waren wel heel slecht onderhouden. Geen van de inwoners had het afgelopen decennia in zijn of haar hoofd gehaald het gras te maaien. De schuur deed dienst als afvalplek. Althans, er werden geen vuilniszakken in geloosd, maar wanneer er mensen verhuisden, lieten ze daar alle spullen achter die ze niet mee wilden nemen. De schuur stond dus vol oude kastjes, banken, tapijten, tafels en zelfs een oud fornuis. Tijdens een overleg met de bewoners over het schoonhouden van het huis, kwam de schuur ter sprake. Hij was inmiddels overvol, dus misschien moesten we die eens legen. Er werd niet bepaald enthousiast op gereageerd. Wat moesten we eigenlijk met een lege schuur? Iemand zei daarop dat het een perfecte plek zou zijn voor een huisfeest. Toen zat iedereen rechtop. Maar dan moest die schuur wel eerst leeg. Hoe en wanneer gingen we dat doen?

Weekend prikken

We prikten een weekend waarop de meesten van ons konden. Het eerste wat we moesten doen, was uiteraard een afvalcontainer huren. Een huisgenoot wees erop dat als je dat in de binnenstad doet, je daar waarschijnlijk wel een vergunning van de gemeente voor nodig had. We zouden binnen vier weken antwoord krijgen, dus we moesten nog wel even afwachten of het op het weekend door kon gaan die wij geprikt hadden. Gelukkig kon dat. We maakten een inschatting hoe groot de container moest zijn. We kozen bovendien voor een gesloten container, zodat langslopende mensen er geen afval in zouden dumpen dat er niet in mocht. Een aantal spullen hielden we voor de aankleding voor onze huisfeesten, zoals een bank die er nog goed uitzag en een paar stoelen. De rest ging allemaal de container in. Ineens was duidelijk hoe groot de schuur wel niet was. Dat weekend kochten we wat spullen om de schuur op te kalefateren. Een nieuwe verflaag deed wonderen. Het eerste feest kon gepland worden!