7 december 2021

Met een stevige wind het water op

2 min read

Een van de meest vaste componenten in mijn leven is de watersport. In zowel de familie van mijn moeder als die van mijn vader wordt de liefde daarvoor van generatie op generatie doorgegeven. In weekenden en vakanties gingen we dan ook zo vaak mogelijk het water op. We hadden dan ook onze eigen zeilboot. We hebben daar ongelooflijk veel plezier van gehad. Mijn beste herinneringen aan mijn jeugd hebben dan ook bijna allemaal met zeilen en surfen te maken. En als je daar eenmaal van houdt, laat het je niet meer los.

Liefde

Het was dan ook in de lijn der verwachting dat ik verliefd zou worden op iemand die net zo’n grote liefde voelt voor de watersport als ik. Ik ontmoette hem tijdens een zeilvakantie langs Griekse eilanden. Hij voer met zijn vrienden ongeveer dezelfde route, dus kwamen we elkaar regelmatig tegen op het water en de havens. Al snel schoven onze vriendengroepen bij elkaar aan in restaurants en maakten we de mooiste avonden mee. Ik had eigenlijk verwacht dat het een echte vakantieliefde zou blijken. Maar toen we eenmaal terug in eigen land waren, bleven we contact met elkaar houden en zochten elkaar al snel op. Inmiddels wonen we al jaren samen en hebben onlangs een grote investering gedaan. We hebben namelijk onze eigen zeilboot gekocht! Ondanks dat we er beiden al voor sparen sinds we werken, moesten we natuurlijk wel voor een tweedehands exemplaar gaan.

Onderhoud

Net zoals dat geldt voor een relatie, moet je ook je boot goed onderhouden. Veel mensen verkijken zich daarop. Je moet bereid zijn er tijd, geld en arbeid in te steken. Mijn vriend en ik gebruiken onze boot regelmatig, waardoor we het er voor over hebben. Maar ik kan me voorstellen dat als je een sloep koopt om gewoon af en toe in de grachten mee te varen, je niet zo’n zin hebt je bootje elk jaar winterklaar te maken. Maar voor een lange levensduur is dat toch essentieel. Het is fijn als je boot bestand is tegen verschillende weersomstandigheden en daarnaast ook schade. Zo had onze tweedehands zeilboot een nieuwe coating nodig, dus zijn we meteen aan de slag gegaan met epoxy. Dat is ideaal spul, want je kan het bijvoorbeeld ook gebruiken voor reparaties, zoals voor je surfplank. Dat doen we namelijk ook graag. Aankomende zomer gaan we surfen in Portugal. We hebben dat al een tijdje niet meer gedaan, dus het is hoog tijd onze surfplanken weer eens af te stoffen. Leve de watersport!