7 december 2021

Nieuw of tweedehands, waar kies jij voor?

2 min read

Als je een bedrijf hebt heb je bijna altijd ook te maken met materialen die je nodig hebt in je dagelijkse proces. Dit kan heel klein zijn zoals pen of papier maar ook heel groot zoals bijvoorbeeld een machine of een voertuig. Deze materialen moeten uiteraard gekocht worden. Een pen of papier uiteraard vaker dan een machine of voertuig maar daar is de waarde ook naar. Een machine of voertuig kopen voor je bedrijf is een grote investering en dan kan het soms best last zijn hoe je deze investering zo goed mogelijk gaat maken. Je wilt uiteraard wel waar voor je geld en een goede prijs/kwaliteitsverhouding. In dit blog geven je graag een paar tips over het kopen van nieuwe of tweedehands landbouwmachines.

Wat is je budget?

Of je een nieuwe of tweedehands landbouwmachine gaat kopen hangt als eerste natuurlijk helemaal af van je budget. Zonder geld kom je helaas niet ver. Gelukkig is ieder bedrijf voorbereid op grote investeringen en op het moment dat de winst het toelaat kan deze investering ook worden gemaakt. Maar hoe bepaal je eigenlijk je budget? Geef je meteen alles uit wat je te besteden hebt of houd je nog iets achter de hand? Wij raden bedrijven aan om meestal op 80% te gaan zitten van wat je maximaal aan een nieuwe machine wilde gaan uitgeven. Dit is een mooi en safe budget. Kom je een machine tegen die het echt waard is, dan heb je eventueel nog 20% buffer. Ga uiteraard nooit voor te goedkoop. Goedkoop is tenslotte duurkoop en een te mooie deal is meestal echt te mooi om waard te zijn.

Hoe belangrijk vind je garantie?

Eenmaal je budget bepaald? Dan is het goed om na te denken over de garantie. Bij de aanschaf van een tweedehands machine is de garantie meestal al verlopen. Dit hoeft uiteraard niet zo te zijn maar dat moet je altijd even checken bij de verkoper. Bij de koop van een nieuwe machine heb je deze garantie wel altijd. Uiteraard betaald je hier ook meer voor. Vind je de garantie niet zo belangrijk en heb je liever een nieuwer model voor een tweedehands prijs? Dan is tweedehands een machine aanschaffen waarschijnlijk meer voor jou weggelegd.

Bij wie ga je kopen?

Dan uiteraard nog de vraag, waar ga je het nieuwe of tweedehands voertuig kopen. Doe dit ten alle tijden bij een professionele dealer. Het kan natuurlijk onderhands maar op die manier heb je wel altijd maar garantie tot aan de deur en kan je nooit ergens op terugvallen. Daarnaast zijn sommige dealers ook nog eens aangesloten bij een vereniging waardoor je zeker weet dat je een betrouwbare koop maakt en er niet wordt ingeluisd. Uiteraard is dit geheel persoonsgebonden maar we raden het je wel ten sterkste aan.