Onverwachte kosten? Zo ga je er mee om

  • door

Hoe goed je ook bent op financieel gebied, er zullen zo nu en dan onverwachte kosten je pad op komen. Met name voor jongeren is dit een belangrijke levensles, want het is zo dat studenten als bevolkingsgroep het meeste te maken krijgen met onverwachte kosten; niet omdat zij heir minder goed rekening mee houden, maar omdat er simpelweg minder te besteden is, en kosten dus al sneller onverwacht of niet van te voren berekenbaar waren. Belangrijk dus om hier als student goed rekening mee te houden. Maar wat zijn voorbeelden van zulke onverwachte kosten, en hoe zorg je dat je erop voorbereid bent? We zetten er hier wat op een rijtje. 

Huurverhoging

Vergeleken met hun ouders betalen studenten al snel belachelijk hoge huurprijzen om dichtbij hun universiteit te kunnen wonen; voor studenten is de huizenmarkt op dit moment het allerslechtst. Ook al hoef je geen grachtenpand in hartje Amsterdam, het is nu eenmaal zo dat de meeste studentensteden al snel torenhoge huurprijzen vragen. Maar daarnaast is het ook nog zo dat je huurbaas onverwachts de prijs aan kan passen. Of er gaat iets anders mis in je huis, je hebt een tijdelijk huurcontract welke niet wordt verlengd en je moet ineens verhuizen maar kunt niks vinden in een andere prijscategorie. Informeer altijd goed naar de duur van je huurtcontract en de mogelijkheden qua verlenging, maar ook het maximale percentage aan huurstijging wat mogelijk is, zodat je altijd voorbereid bent op veranderingen!

Ongelukjes

Als student ben je erg afhankelijk van dingen als je telefoon en laptop. Als een van deze apparaten onverwachts kapot gaan, zijn dat een hele hoop onverwachte kosten waar je niet op gerekend had. Goed dus om ook hiervoor altijd wat extra's opzij te leggen, want je weet nooit wanneer zoiets ineens gebeurt, maar het is meestal op slechtst mogelijke moment. Gelukkig zijn er goede reparateurs die voor een schappelijke prijs je macbook scherm vervangen kunnen. Doe wel goed je research, want er zijn in dit gebied wel wat fraudeurs actief. 

Schoolspullen

Een andere hoge kostenpost voor studenten zijn schoolspullen. Denk aan de enorme stapels dure lesboeken die je voor elk nieuw vak moet kopen, en neit eens altijd evenveel gebruikt. Helaas is dit vaak verplicht, maar de kosten komen bovenop de kosten die je al voor je studie betaalt. Goed om dus ook hiermee rekening te houden als je gaat studeren. Vaak kun je dit wel aangeven bij je docent en is het mogelijk om een kopietje te krijgen of kun je voor een lagere prijs bijvoorbeeld online een e-book versie aanschaffen.