19 januari 2022

Rijbewijs A, B en C: wat betekent het?

2 min read

Er zijn in Nederland rijbewijzen voor brommobiel, bromfiets, snorfiets, motor, auto, vrachtwagen, bus en tractor. Al deze rijbewijzen hebben hun eigen specificaties en examens. In Nederland heeft elk rijbewijs zijn eigen letter, van A tot en met D. Ook de letter T heeft een eigen rijbewijs, namelijk voor de tractor. Vandaag lichten we rijbewijs A, B en C toe.

A en AM

We beginnen vooraan het alfabet. Het AM rijbewijs is een bewijs voor bromfiets, scooter, speed-pedelec, snorfiets en brommobiel. Heb je een autorijbewijs (B) of motorrijbewijs (A), dan krijg je het bromfietsrijbewijs automatisch bijgeschreven. Theorie-examen voor dit rijbewijs kan al vanaf 15,5 jaar. Rijlessen volgen en examen doen kan vanaf 16 jaar.

Met rijbewijs A kun je motorrijden. Dit rijbewijs kent 3 soorten: A1, A2 en A3. Welk motorrijbewijs je nodig hebt, ligt aan het vermogen en het soort voertuig.

B, BE en B+

Rijbewijs B is het rijbewijs voor de auto. Hier kun je aan toevoegen BE en B+. Met rijbewijs B+ mag je iedere aanhanger trekken als het gewicht van de auto en aanhanger samen niet meer is dan 4250 kilo. Zo kun je dus een aanhanger huren in Stadskanaal

Ben jij in het bezit van rijbewijs BE? Dan mag je met een auto een aanhanger trekken van maximaal 3500 kilo. Kijk op gehuurd.nl voor een aanhanger.

C, CE, C1 en C1E

Met rijbewijs C mag je een vrachtwagen besturen. Het C1 rijbewijs is voor chauffeurs van vrachtwagens en campers tussen de 3500 en 7500 kilo. Heb jij rijbewijs C of C1? Dan mag je een aanhanger of oplegger tot 750 kilo aan je vrachtwagen koppelen. Het gaat dan om de maximummassa. Is de aanhanger of oplegger zwaarder? Dan heb je rijbewijs CE of C1E nodig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *