Ultieme ontspanning: de thuis-spa!

  • door

Hoe maak je een thuis-Spa?

Al in de klassieke oudheid was het een van de populairste plaatsen in de stad: het badhuis. Niet alleen was het belang voor persoonlijke hygiëne, het badhuis was ook een sociale aangelegenheid.

In Nederland heeft de spa zich pas veel recenter ontplooit. Alhoewel uiterlijke verzorging en welzijn een belangrijke dagelijkse routine zijn geworden, wordt een tripje naar de spa door nuchtere Hollanders vaak als overdadig gezien. En waar in andere culturen in je naakie een praatje maken met een vreemde misschien de normaalste zaak van de wereld lijkt, zijn wij daar toch iets te preuts voor.

Wij doen liever ons eigen ding. En zijn gesteld op onze privacy. Maar houden toch wel van de luxe van een spa of badhuis. Gelukkig is er een gulden middenweg, die precies past bij ons koude kikkerlandje: de thuis-spa!

En soms is een lekker geurende douche gel gewoon net niet genoeg. Ook thuis kan je een unieke spa-experience verzorgen. High-end, maar ook eenvoudig.

1. Badderen naar een nieuw niveau

Warm water alleen is niet genoeg. Verbeter je bad ervaring. Of je nu fan bent van essentiële oliën, bubbels of badzout: key is de geur van je bad. Een aroma is heel persoonlijk. Je lichaam zal van nature aangetrokken zijn tot een geur die je helpt ontspannen. Deze geuren bevatten vaak aroma’s van kalme kamille, sandalwood of vetiver. Als je liever voor een wat neutraler geurtje gaat, kijk dan eens naar lavendel of petigrain. Met de juiste geur en de juiste inrichting (kaarsje, bloemetjes en plantjes, de badkamer netjes opgeruimd en/of enigszins verduisterd) is het net als in de spa!

2. Ontspannen

Het voordeel van naar de spa gaan is dat je niets anders kunt doen dan ontspannen. Thuis zullen de gedachten van dingen die je nog moet doen misschien nog langer in je hoofd rond spoken. Probeer je hoofd leeg te maken. Je kunt hiervoor meditatieve apps gebruiken, maar leg liever die telefoon eens helemaal weg. Verzamel je favoriete tijdschriften, diegene waar je normaal de tijd niet voor neemt om ze te lezen. Of lees de krant eens helemaal uit. Goed letten op je ademhaling werkt ook ontspannend: de zogenaamde box-breathing. Adem vier seconde in, en blaas de lucht vervolgens in vier seconde weer uit. Herhaal dit vier keer, en je zal zien hoe simpel ontspanning kan zijn.

3. De ultieme thuis spa

Een goede spa experience kan je dus met eenvoudige middelen bereiken. Maar misschien is het jou wel meer waard, en ga je voor een meer professionele aanpak. Upgrade dan je tuin of badkamer! Bespaar eens op een vakantie, en investeer dat reserve potje in een zonnebank, sauna of houten hottub. Helemaal zen: een houtgestookte hottub. Voor de ultieme ervaring maak je hier een houten tuinhuisje voor: buiten je huis, dus echt een apart wereldje. Het is niet goedkoop, maar in plaats van een vluchtige vakantie zal je er veel vaker in kunnen ontspannen.

Waar wacht je nog op? Ontspannen maar!