7 december 2021

Wat is en doet een DJ?

2 min read

Een finyl dj/ dj vinyl is iemand die muziek aan elkaar mixt om nieuwe beats te maken. De taak van een dj is om de best mogelijke combinaties van nummers te maken en ze te laten klinken alsof ze bedoeld zijn om samen te worden afgespeeld, ook al is dat oorspronkelijk niet zo.

Omdat een goede dj moet weten hoe elk nummer klinkt voordat hij het afspeelt, leren de meeste dj’shoe beat-matchen. Beatmatching is het koppelen van twee liedjes die dezelfde BPM (beats per minute) hebben.

Welke basistypes zijn er?

Er zijn zes basistypes DJ-apparatuur, en elk type heeft zijn eigen unieke voordelen. Het eerste model dat beschikbaar was, was de Technics SL-1200 draaitafel, die in 1972 uitkwam. Dit modelis vandaag de dag nog steeds verkrijgbaar, en is populair omdat hij kan worden gebruikt om te scratchen. Het volgende model was de Technics SL-DZ 1200, die een modernere versie van de SL-1200 is. Het voegt functies toe zoals digitale uitgangsmogelijkheden en MP3-compatibiliteit.

De volgende lijst beschrijft elk type DJ-uitrusting: draaitafels, CD spelers, mixers, samplers, sequencers en drum machines.

De draaiftafels

Draaitafels kunnen worden gebruikt om muziek te scratchen en te mixen. Ze zijn over het algemeen ook kosten effectiever dan de andere soorten apparatuur.

Ze zijn ontworpen voor mobiele DJ’s en kunnen muziek afspelen van CD’s of USB flash drives. Ze hebben meestal functies zoals pitch controlof looping.

Het zijn in feite twee of meer platenspelers in één apparaat. Hiermee kan de DJ liedjes cue-en, effecten instellen en het geluid monitoren.

Mixers worden het best gebruikt door mobiele DJ’s die hun installatietijd willen beperken door minder apparatuur te gebruiken. Ze zijn over het algemeen ook minder duur dan andere soorten apparatuur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *