Wat is mistbeveiliging?

  • door

Een opkomende manier van beveiligen is het beveiligen door een mistmachine te gebruiken. De voordelen van mistbeveiliging zijn enorm en de efficiëntie blijkt uit de tevreden gebruikers. Lees hier wat mistbeveiliging precies is.

De mist is een thermisch opgewekte witte nevel die is bedoeld om te voorkomen dat indringers toegang krijgen tot producten om te stelen, die veel wordt gebruikt bij het opslaan van waardevolle spullen en die wordt aanbevolen door politie en verzekeraars. Het bestaat uit glycol of glycerine gemengd met gedestilleerd water, dat verdampt en vervolgens in de lucht condenseert.

Geschiedenis van de mistmachine 

De markt voor het gebruik van veiligheidsrook als diefstalpreventie middel kwam tot stand door een toename van het vermogen van dieven om bestaande fysieke beveiligingsmaatregelen te omzeilen, vaak door simpelweg het geweld te verhogen dat wordt gebruikt om toegang te krijgen. Inbraakalarmen hebben vaak een vertraging van enkele minuten voordat de politie of de particuliere beveiliging kunnen reageren, wat betekent dat een goed georganiseerde crimineel de tijd heeft om binnen te komen en te nemen wat ze willen. Gesloten televisiecircuits en opnameapparaten zijn opgeheven omdat dieven hun identiteit routinematig verbergen. De rookmarkt voor beveiliging ontwikkelde zich als een alternatieve beveiligingsmethode, ontworpen om de toegang niet te ontmoedigen, maar om verlies te voorkomen als een dief toegang zou krijgen.

Het eerste rooksysteem voor beveiliging werd in 1974 door Concept Engineering ontworpen, geproduceerd en geïnstalleerd om goud in gespecialiseerde kluizen te beschermen. In 1993 lanceerde Concept de Smoke Screen-serie, het eerste commerciële beveiliging rooksysteem dat werd ontworpen en geproduceerd onder ISO 9000.

Toepassingen van mistgeneratoren 

Mistgeneratoren voor beveiliging zijn in een grote verscheidenheid aan industrieën gebruikt, waaronder banken, juweliers, winkelpanden, geldverwerking ketens, kantoren en particuliere woningen. Vaak hebben bedrijven zich tot beveiliging rooksystemen gewend toen andere, meer traditionele beveiligingsmethoden er niet in slaagden herhaalde inbraken en voorraadverlies te voorkomen. Naar schatting zijn er in januari 2010 meer dan 100.000 gebouwen in het VK die gebruikmaken van rook systemen voor beveiliging. Beveiliging Rooksystemen zijn met succes gebruikt om waardevolle spullen te beschermen tegen opportunistische plunder- en grijpstijlaanvallen, bijvoorbeeld etalages van juweliers. Grote retailers, zoals Aurum Holdings – eigenaar van Mappin & Webb, Goldsmiths and Watches of Switzerland – hebben rook beveiligingssystemen geïnstalleerd en hebben de verliezen door dergelijke inbraken drastisch verminderd. Beveiliging rookmachines zijn met succes gebruikt bij het beschermen van personeel en valuta tijdens de levering en het ophalen van contant geld. De introductie van een draagbare rookgenerator met beveiliging werd op IFSEC 2009 bekroond als beste nieuwe fysieke product, waardoor geld vervoerders een hoog niveau van bescherming kregen tegen een verhoogd risico tijdens contante leveringen buiten kantooruren.