7 december 2021

Wat zijn de werkzaamheden van een verloskundige?

2 min read
Verloskundige

Gefeliciteerd! Je bent zwanger. Je kan niet wachten tot je jullie baby in de armen sluit. Maar voor het zover is, zul je regelmatig de verloskundige zien. Maar wat zijn nou eigenlijk de werkzaamheden van een verloskundige? Wij leggen de werkzaamheden graag voor je uit in deze blog zodat je precies weet wat je de komende weken kan verwachten.

1. Voor je zwangerschap

Niet alleen tijdens en na de zwangerschap heb je contact met de verloskundige. Sommige hebben dit ook al voor de zwangerschap. Samen kun je namelijk de wensen bespreken. De verloskundige kan je dan voorzien van enkele adviezen voor een zwangerschap.

2. Tijdens de zwangerschap

Zodra je positief heb getest via een zwangerschapstest, kun je direct bellen met de verloskundige. Dit hoeft uiteraard niet gelijk, want een intake vindt meestal plaats tussen week 7 en 10 van de zwangerschap. Bij de intake maken jullie kennis en wordt er een dossier aangemaakt. Je krijgt informatie, een bloedonderzoek en prenatale screening. Gedurende je zwangerschap zie je je verloskundige heel vaak. Dit verschilt per verloskundigepraktijk. Gemiddeld heb je zo’n 10 tot 14 afspraken! De verloskundige doet verschillende onderzoeken. Hierover vertellen wij meer in de volgende blog.

3. Tijdens bevalling

Tijdens de bevalling is ook de verloskundige aanwezig. Jullie hebben elkaar immers als 9 maanden gezien. De verloskundige weet hoe jouw zwangerschap is verlopen en zo hoef je dus niets steeds uit te leggen. Het kan zijn dat je wordt overgebracht naar het ziekenhuis, in dat geval is de verloskundige niet altijd aanwezig. Dan wordt de zorg namelijk overgedragen aan de gynaecoloog.

4. Kraamtijd

Samen met de kraamverzorgster begeleidt de verloskundige jou de eerste weken na je bevalling. Samen bespreken jullie de bevalling en doet medische controles bij je. In de zesde week van de zwangerschap vindt meestal het afsluitende gesprek plaats. Wil je direct een verloskundige bellen? Neem dan contact op met Geboortecentrum Baarn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *